El MAE: la memòria de l’art efímer

17 d’octubre 2022, 18.30h, Sala J.M. Sagarra

El MAE (Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques) és una peça clau de l’engranatge teatral perquè, d’una banda, facilita la informació imprescindible a creadors i docents, amb documents i tota mena d’elements per al coneixement de les obres abans que s’aixequi el teló i, d’una altra banda, quan ja ha caigut el teló, fixa el record de les representacions de l’art efímer per antonomàsia amb materialitats il·lustratives. Per això del MAE podem dir-ne memòria palpable del teatre.

Justificació

El MAE (Centre de documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre) té el seu origen  en el projecte del  Museu de Teatre que el crític teatral Marc Jesús Bertran va presentar a l’Ajuntament i a la Mancomunitat el 1912. Des del 1923 forma part de l’Institut del Teatre (en aquells anys Escola Catalana d’Art Dramàtic).

Al llarg d’aquests més de 100 anys, el Museu -que des de finals dels anys 90 no té exposició permanent- ha treballat sempre en clau de país i ha reunit unes increïbles col·leccions d’esbossos escenogràfics i teatrins, de figurinisme d’indumentària teatral, de titelles i d’art. Així com també un arxiu fotogràfic amb més d’un milió de fotografies, una col·lecció de programes que supera els 200.000 exemplars i una de cartells amb més de 10.000.  

La seva directora, Anna Valls ens presentarà els objectius del MAE, les seves col.leccions, com treballen per aconseguir la documentació, de com preserven la documentació i els  objectes, i de com es difonen les col.leccions. Quant a la difusió el MAE és des de fa uns anys un referent de la difusió en línia del patrimoni teatral essent un dels Museus  amb més informació i imatges a disposició de la ciutadania.

També coneixerem la situació actual del Museu i dels seus reptes de futur.  Ens presentarà el projecte Escena Digital de Catalunya que ajuntarà en una sola plataforma les col.leccions actuals d’arxiu i museu, la base de dades d’espectacles i l’arxiu audiovisual i donarà entrada a espais escènics externs, esdevenint un projecte de país amb el propòsit que esdevingui un referent a Europa. També coneixerem el projecte Te’n  recordes, que pretén millorar la informació de les col.leccions fonamentat en la participació ciutadana. Això i molt més, acompanyat d’imatges de les peces del Museu.

Conferència amb el suport d’un Power point.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s