Espectacles parateatrals a la Barcelona del segle XVIII al 1939

Retrat d’una Barcelona desapareguda, habitada per una galeria de personatges curiosos, amb característiques físiques peculiars, exòtics i sovint marginals, que sobrevivien sent exhibits en espectacles itinerants que pretenien sorprendre i meravellar espectadors i passavolants.

Per barraques de fira entenem els espectacles ambulants que, des del segle XVIII fins al primer terç del XX, exhibien habilitats circenses i atraccions excèntriques al marge dels circuits habituals. Tenien l’origen en l’edat mitjana, als mercats, que atreien equilibristes, funàmbuls, forçuts, malabaristes, faquirs, domadors, il·lusionistes, titelles, als quals se sumaven joglars, bufons, actors, músics, zíngars que feien ballar l’os i endevinadores del futur. En alguns casos aquests espectacles anaven acompanyats d’altres en els quals s’exhibien nans, gegants, homes i dones obesos i altres persones amb peculiaritats físiques: dones barbudes, siamesos o hermafrodites, considerats en aquell temps «fenòmens humans». Aquests són els protagonistes d’aquesta història, juntament amb els faquirs, les col·leccions d’animals salvatges, monstruosos o d’espècies estranyes, els museus de cera i els museus anatòmics.

La història de les barraques i els fenòmens de fira ens parla, alhora, del desenvolupament urbà de la ciutat de Barcelona, des del nucli històric fins més enllà de les antigues muralles i els pobles del Pla.

Enric H. March (Barcelona, 1959), llicenciat en Filologia Hispànica i Semítica, com a historiador se centra en la història urbana i l’oci popular de Barcelona. Ha fet conferències en universitats i societats d’Història, d’Història de la ciència i d’Arqueologia de Catalunya, Espanya i Colòmbia. Entre d’altres, és autor dels llibres El Rec Comtal. 1.000 anys d’història (2016), Barcelona, una ciutat de vestigis (2016), Somorrostro. Mirades literàries (2018), Barcelona. Anatomia històrica de la ciutat (2018), Guia del Rec Comtal (2019) i Barcelona Freak Show: Història de les barraques de fira i els espectacles ambulants, del segle XVIII al 1939 (2021)

2 pensaments sobre “Espectacles parateatrals a la Barcelona del segle XVIII al 1939

  1. Bona tarda,
    Vaig assistir dilluns a la conferència i només puc estar agraīda per la riquesa cultural i la passió pel coneixement compartides amb els ” espectadors”. Gracies a ambdós que vau estar grans mestres

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s